onsdag 25. mars 2009

På tide å finne en løsning

Pirate Bay kunngjør at de fra 1. april kommer til å innføre Pirate Bay Ipredator som gjør det umulig å spore nettbrukerne på Pirate Bay. Dette langserer de samme dag som den svenske IPRED-loven trer i kraft. Denne loven skal gjøre det enklere å gripe inn opp- og nedlastning av piratkopierte filer på nettet.

Motangrepet fra Pirate Bay kommer altså samtidig som den nye loven, og spørsmålet er om dette har noen hensikt. Det virker som et evigvarende kappløp der det ene lovfoslaget etter det andre blir innhentet av teknologien før de engang har tredd i kraft. Er det egentlig noe poeng at musikkbransjen og politikerne fortsetter heksejakta på denne måten? Det er jo ganske spesielt med lover som gjør så mange mennesker til "lovbrytere". Er det ikke på tide å finne andre løsninger?

Problemet mener mange er det at musikkbransjen så lenge har vært fast bestemt på å fortsette som før, og å legge ut hindringer for den nye teknologien, istedetfor å lage et alternativ i form av lovlig nedlastning. Dette kom først når fildeling og gratisnedlastning hadde blitt utbredt. Når folk allerede hadde vent seg til å få dette gratis så var de ikke så villige til å betale for akkurat det samme.

Dette er en fryktelig vanskelig sak, og det er nok ingen enkel løsning. Musikkbransjen og artistene vil tjene penger, og forbrukerne vil ha musikk til lavest mulig pris.
Likevell burde være mulig å bruke ny teknologi til felles nytte å gjøre musikk mer tilgjengelig og billig. Plateselskapene kan jo spare gode penger ved å droppe ledd som frakt, trykking og platebutikker. Slik kan platebransjen tjene sine penger som før, og forbrukerne får et produkt som er bedre enn det var før. Om noe slikt kommer til å bli innført og vil fungere gjennstår å se.

2 kommentarer:

  1. Sitat hentet fra annen blog

    "kanskje man heller kunne ha betalt 5 euro i måneden til plate- og filmbransjen og dermed fått laste ned så mye man vil uten å være anonym?"

    Hadde film, spill og platebransjen gått med på noe som dette, hadde jeg signet meg opp på 1-2-3. Ved å bruke fildelingssystemet, og med de oppladningsmulighter denne bransjen allerede besitter, kunne de ha tjent en formue på å inngå forlik med de største fildelerne på nettet.

    Der kunne de ha annonsert de nyeste filmene bare en mnd etter premiere for en ekstra penge, eller en gullvariant hvor du betaler kanskje 3-400 kr mnd og får det siste av det siste, og kan laste det ned.

    SvarSlett
  2. Problemet er vel at plateselskapene ser at de går samme veien som andre bransjer som har dødd ut.

    Personlig er det ikke primært pris som er mitt problem med dagens distribusjonssystem, det er tilgjengligheten.

    SvarSlett